Vegetariánka - když vám syrové maso nedá spát


Nová kniha jihokorejské autorky Han Kang dostala loni prestižní Man Brookerovu cenu za literaturu. Zaujala mě nejen svým názvem, ale také anotací slibující dobře známý odpor konzervativní společnosti k rostlinné stravě. Čekala jsem příjemně mdlé litánie na útrapy vegetariánů protkané humornými historkami. Naštěstí jsem se spletla.


Hlavní hrdinka Jonghje je odmalička velmi mírnou a poddajnou dívkou. Nic moc si od okolí nenárokuje a přijímá vše, co jí život nebo blízcí připraví. Její otravná submisivní prázdnota vám může lézt zpočátku na nervy. Jejím nejvýraznějším povahovým rysem je zamlklost a mírnost. Až do osudné noci.

Dominantní manžel ji najde ve 4 ráno před otevřenou ledničkou. Na jeho otázky nereaguje. Dozví se jediné:
"Zdál se mi sen."
Tato věta (a skutečnost) převrátí život Jonghje naruby. A tím i životy jejich nejbližších. Zmíněný sen probudí její dřímající osobnost. My se o ní dozvídáme z pár "deníkových" záznamů a vyprávění osob, se kterými přichází hlavní hrdinka do styku.

Vegetariánství s příchutí krve a rozžvýkaného syrového masa mezi zuby 

Lidské zuby zakusující se do syrového masa, kaluže krve odrážející lidské tváře, koitus rodinných příslušníků pomalovaných divoce zbarvenými květinami, zapuzení rodinou, revoltující veganská strava, nahý ženský hrudník pohoršující veřejnost....staré struktury se nezadržitelně rozpadají.

V životě Jonghje se rozhostí smířlivé ticho, její postava se tiše a ladně pohybuje Soulem a čím dál rychleji se vzdaluje reálnému světu.

Hlavní hrdinka pomalu překonává hranice mezi lidským, zvířecím a rostlinným světem. Všechny tři se v ní čím dál pevněji propojují, jen ten lidský postupem času odhnívá. Jonghje se tiše vzpouzí agresivním výpadům své rodiny i konzervativnímu nastavení jihokorejské kultury. Hodlá se definitivně osvobodit. A ačkoliv se jí v tom snaží zabránit nejen příbuzní, ale později i úřady, nic ji od jejího rozhodnutí neodradí. Pevné spojení s přírodou si vymluvit nenechá. A tak své vysvobození dobojuje do konce.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapomenutá Vlasta Vostřebalová Fisherová

Kolektivní bydlení: můj sen ze začátku 20. století

Bláznivá kniha Pornografie se snaží vyrovnat s dráždivou nedospělostí